Keystone logo
Pronađite svoj SJD program

Pronađite svoj SJD program

Šta proučavati
Gde studirati

Najviši pravni stepen se često naziva SJD (takođe JSD) što je skraćenica od latinskog Scientiae Juridicae Doctor ( Juridicae Scientiae Doctor ). Ovo se prevodi na doktora pravnih nauka ili doktora nauke prava . U SAD, gde je stepen najčešći, SJD je ekvivalent doktorskog prava. SJD-ovi se obično završavaju nakon što student ili pravni stručnjak završi diplomu prava (LLB) i/ili magistar prava (LLM).

Kao doktorat, SJD je namenjen studentima sa strašću za pravnu stipendiju koji žele da nastave karijeru u akademskoj zajednici ili kao javni zvaničnici. Očekuje se da kandidati za SJD daju značajan doprinos svojim istraživanjima postojećem tijelu pravnog znanja. Konferencija SJD-a se dešava nakon što je kandidat uspešno završio značajna istraživanja. U većini SJD programa uspešan završetak uključuje i podnošenje disertacije objavljivog kvaliteta i usmenu odbranu istraživanja kandidata.

Da bi nastavili SJD, potencijalni kandidati moraju da se prijave na izabrani program i pokažu svoju sposobnost za pravna istraživanja. Dok neki programi prihvataju kandidate koji imaju samo LLB, mnogi zahtevaju od kandidata da su završili LLM ili drugi diplomski nivo prava.

SJD-ovi su prestižni i rigorozni kursevi studija. Većina SJD-ova završena je u roku od tri godine. Uspešni kandidati za SJD mogu očekivati da rade kao akademici ili pravni profesori, ili na visokim pozicijama u javnim funkcijama ili vladi.