Pronađite svoj SJD program

Šta proučavati
Gde studirati

Studija Lokacije

U našoj bazi podataka imamo više od hiljadu univerziteta iz celog sveta.

Najviši pravni stepen se često naziva SJD (takođe JSD) što je skraćenica od latinskog Scientiae Juridicae Doctor ( Juridicae Scientiae Doctor ). Ovo se prevodi na doktora pravnih nauka ili doktora nauke prava . U SAD, gde je stepen najčešći, SJD je ekvivalent doktorskog prava. SJD-ovi se obično završavaju nakon što student ili pravni stručnjak završi diplomu prava (LLB) i/ili magistar prava (LLM).

Kao doktorat, SJD je namenjen studentima sa strašću za pravnu stipendiju koji žele da nastave karijeru u akademskoj zajednici ili kao javni zvaničnici. Očekuje se da kandidati za SJD daju značajan doprinos svojim istraživanjima postojećem tijelu pravnog znanja. Konferencija SJD-a se dešava nakon što je kandidat uspešno završio značajna istraživanja. U većini SJD programa uspešan završetak uključuje i podnošenje disertacije objavljivog kvaliteta i usmenu odbranu istraživanja kandidata.

Da bi nastavili SJD, potencijalni kandidati moraju da se prijave na izabrani program i pokažu svoju sposobnost za pravna istraživanja. Dok neki programi prihvataju kandidate koji imaju samo LLB, mnogi zahtevaju od kandidata da su završili LLM ili drugi diplomski nivo prava.

SJD-ovi su prestižni i rigorozni kursevi studija. Većina SJD-ova završena je u roku od tri godine. Uspešni kandidati za SJD mogu očekivati da rade kao akademici ili pravni profesori, ili na visokim pozicijama u javnim funkcijama ili vladi.